Curs d'Estadística Bàsica per a la Investigació Biomèdica

Date:
05/03/2018 09:00 - 14/03/2018 14:00
Institution:
Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR)
Venue:
Aula d'Informàtica del Mòdul Sud de la Facultat de Medicina (Pavelló Docent) de Vall d'Hebrón
Type of Event:
Course
Language:
Catalan
Registration website:
Inscripcions clicant en aquest enllaç
Website:
Web curs Estadística Bàsica per a la Investigació Biomèdica

Summary

La recerca biomèdica té una component quantitativa important i els investigadors necessiten sovint poder processar i analitzar les dades que recullen o generen en els seus estudis. Si bé algunes d'aquestes anàlisis poden ser complexes i requerir de personal especialitzat n'hi ha d'altres que, amb els coneixements i els recursos adequats, són relativament senzilles de dur a terme.

L'objectiu principal d'aquests curs és proporcionar una perspectiva general dels principals mètodes estadístics que poden resultar d'utilitat en el dia a dia de la recerca biomèdica o la pràctica clínica. El seu enfocament és aplicat i el que es persegueix és dotar els investigadors i professionals de la biomedicina, de conceptes i eines per saber quan cal aplicar cada tècnica, i com fer-ho utilitzant l'eina estadística apropiada.

L'aplicació dels conceptes i tècniques presentats al llarg del curs es durà a terme fent servir el  programari estadístic lliure R (https://r-project.org) i la interfície gràfica d'usuari "R commander" que permet el seu ús mitjançant un sistema de finestres i menús. Convé assenyalar que no es tracta d'un curs d'R sinó d'un curs d'estadística, amb R-commander. 
 

Description / Information

Els continguts del curs són els següents:
1. Introducció a R i R commander
2. Estadística descriptiva I: Resums numèrics, taules i gràfics
3. Estadística descriptiva II: Bivariant
4. Introducció a la inferència estadística. Mida mostral i intervals de confiança
5. Proves d'hipòtesis I: Conceptes bàsics
6. Proves d'hipòtesis II: Variables quantitatives
7. Proves d'hipòtesis III: Taules de contingència, Khi²
8. Tests diagnòstics: Sensibilitat, especificitat i corbes ROC
 

Target group

Els curs s'adreça a investigadors -pre o post docs- i professionals de la medicina que desitgin aplicar l'estadística en els seus estudis o que, simplement, vulguin entendre millor els estudis realitzats pels bioestadístcs o les demandes efectuades pels revisors dels seus treballs.
 

Faculty

El curs serà impartit pel cap de la UEB, el Dr. Álex Sánchez, professor titular del departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la Universitat de Barcelona, i per membres de la UEB i la UAT: el Dr. Ricardo Gonzalo, Dr. en Bioquímica i PG en Bioestadística; el Dr. Santi Pérez-Hoyos, llicenciat en Matemàtiques, Esp. Estadística i Dr. en Salut Comunitària; i la Sra. Miriam Mota, Estadística.

El curs està organitzat per la Unitat d'Estadística i Bioinformàtica (UEB, https://ueb.vhir.org) del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Fees

L'import del curs varia segons l'afiliació i el moment del pagament. Els preus són els següents:

Pagament abans del 24 de Febrer

  • Membres del Campus Vall Hebron (VHIR/VHIO/HUVH) 170€
  • Membres d'Esfera UAB, OPIS o entitats de l'Associació BIB 300€
  • Altres 550€

Pagament després del 24 de Febrer

  • Membres del Campus Vall Hebron (VHIR/VHIO/HUVH) 200€
  • Membres d'Esfera UAB, OPIS o entitats de l'Associació BIB 350€
  • Altres 600€

Hi ha encara unes 15 places disponibles, que s'adjudicaran per estricte ordre d'inscripció.

Requirements

El curs es farà en una aula amb ordinadors amb connexió a Internet, no caldrà doncs que cada alumne porti el seu ordinador portàtil. Tot el programari estarà instal·lat als ordinadors que es facin servir.

La metodologia serà de caire teòrico-pràctic. Cada sessió es dividirà en una part d'exposició seguida d'una part pràctica on els alumnes treballaran en grups d'1-2 amb l'ordinador. Es potenciarà el treball amb dades reals i la discussió d'alguns casos presentats pels alumnes del curs.

En principi l' idioma del curs serà el català, però tal com ha succeït en anteriors edicions, si hi ha qualsevol inconvenient en la seva comprensió no hi haurà cap problema en canviar d'idioma.
 

Contact

Per qualsevol dubte podeu contactar per mail amb Santi Pérez-Hoyos (santi.perezhoyos(ELIMINAR)@vhir.org) o per telèfon al 934894007.