Lul·liana 2017

Lul·liana 2017

Com cada any, el Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya celebra la Lul·liana en un acte commemoratiu del seu patró, Ramon Llull. Enguany, tindrà lloc el dia 23 de novembre, a les 16:00h, al Palau Macaya, per gentilesa d'Obra Social " la Caixa".

Amb la invenció d'un mètode (l'Ars Magna), considerat el precedent de la mecanització del raonament lògic, precursor dels ordinadors d'avui en dia, que interconnectats formen Internet, i degut al caràcter multidisciplinar de la seva obra, el Col·legi vol retre homenatge a l'escriptor i filòsof per les seves nombroses aportacions a la Ciència, entre elles la medicina.

En el marc d'aquesta celebració, faran entrega d'una placa de Col·legiada d'Honor a la Dra. Ana Ripoll Aracil, presidenta de l'Associació Bioinformatics Barcelona (BIB) i catedràtica d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors de la UAB.

En aquests darrers anys, la Dra Ripoll fruit del seu coneixement i expertesa, ha vist la necessitat de crear una associació sense ànim de lucre que treballi a favor de posicionar la bioinformàtica a un nivell internacional capdavanter, donant una especial importància a la formació de futurs professionals en aquesta disciplina amb l'objectiu de donar resposta a les necessitats actuals en la recerca avançada i desenvolupament. També a l'impuls que està donant a la incorporació de la bioinformàtica a  les empreses dels àmbits de salut i agroalimentari i que, en aquests moments, ja es pot parlar de casos d'èxit reals impulsats pel BIB. Agraïm, doncs, l'esforç i dedicació de la Dra Ripoll, i el seu equip, en endegar projectes que uneixin salut i bioinformàtica, millorant la incorporació de nou coneixement a grans projectes pel benestar de la societat.

També comptaran amb la presència del Dr. Alfonso Valencia, biòleg, professor d'ICREA, director del INB-ISCIII (Instituto Nacional Español de Bioinformática), i del departament de Ciències de la Vida del BSC-CNS (Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación), seu dels Supercomputadors Marenostrum, que farà una xerrada sobre Bioinformàtica sota el títol "Medicina personalitzada com a desafiament computacional".

El Dr. Valencia, és un dels primers científics del món en resoldre problemes biològics aplicant la informàtica, sent reconegut com un dels líders mundials en aquest camp d'investigació. Com a biòleg computacional, el doctor València està interessat en l'anàlisi de la gran col·lecció d'informació genòmica amb especial èmfasi en l'estudi de xarxes d'interacció proteica aplicat a (epi) Genòmica, Biologia del Càncer i Medicina de precisió.

 

MEDICINA PERSONALITZADA COM A DESAFIAMENT COMPUTACIONAL

La medicina personalitzada representa l'adopció de genòmica i altres tecnologies humanes per al diagnòstic i tractament de malalties. PerMed és, sens dubte, un dels esdeveniments més prometedors resultants de la revolució genòmica.

El tractament i l'anàlisi de la informació genòmica és tremendament desafiant per diversos motius que inclouen la diversitat i l'heterogeneïtat de les dades, la forta dependència de les metadades associades, la ràpida evolució dels mètodes experimentals i la grandària i la confidencialitat de les dades. A més, la manca d'un marc conceptual suficientment desenvolupat en biologia molecular fa que la interpretació de dades sigui encara més difícil.

L'ús d'informació genòmica en aplicacions mèdiques requerirà la combinació adequada amb descripcions de malalties, símptomes, drogues i tractaments, així com amb informació obtinguda a partir de dispositius mèdics i imatge mèdica. L'extracció i la digestió de tota aquesta informació de Electronic Medical Records i documents associats és, ara mateix, una àrea activa de desenvolupaments amb les seves pròpies especificitats i requisits.

Al BSC, veiem que la interpretació de la informació genòmica i d'altra índole mèdica representa un dels principals reptes computacionals i metodològics del nostre temps. Un repte que només es pot abordar amb els esforços combinats de bioinformàtics, enginyers de programari i científics informàtics.

 

PROGRAMA

  • 16:00h Acreditacions
  • 16:15h Presentació de la Lul·liana per part del degà, Il·lm. Sr. Eduard Martín
  • 16:25h Entrega placa de Col·legiada d'Honor a la Dra. Ana Ripoll, presidenta de l'Associació Bioinformatics Barcelona (BIB) i catedràtica d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors de la UAB
  • 16:45h Ponència del Dr. Alfonso Valencia,  director del departament de Ciències de la Vida del BSC-CNS "Medicina personalitzada com a desafiament computacional"
  • 17:30h Copa de cava i networking
  • 19:00h Fi de l'acte

 

Places limitades. Inscripcions a secretaria(ELIMINAR)@enginyeriainformatica.cat

Localització (mapa): Palau Macaya (Passeig de Sant Joan, 108; 08037 Barcelona)

Programa Lul.liana 2017 (pdf)

Lul·liana 2017